marți, 7 iunie 2011

Placinta cu mere



Pentru umplutura avem nevoie de 1kg. de mere curatate de coaja si date pe razatoarea mare, 6 linguri cu zahar si un varf de lingurita cu scortisoara. Se pun merele rase si zaharul intr-o craticioara, pe foc mic, si se calesc amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, pana scade tot sucul pe care merele si-l lasa. Eu am adaugat si un mar taiat feliute mici in compozitie. Dupa ce se opreste focul, se adauga scortisoara si se lasa umplutura la racit.
Pentru foi nu am o reteta stricta, am obiceiul de a improviza in functie de ce gasesc prin bucatarie... Asa ca, de data aceasta am folosit: 4 cani cu faina cernuta, 1/2 cana cu zahar, 1/2 cana cu ulei, o lingura plina cu unt moale, 2 oua, o cana cu apa rece, 1 pliculet amoniac pt. prajituri (sau praf de copt) dizolvat cu o lingura de otet, un praf de sare.
Intr-un castron se pun doua cani de faina, ouale, zaharul, uleiul, untul, apa, amoniacul, sarea si se amesteca toate cu o lingura de lemn pana la omogenizare.

Apoi se adauga treptat si celelalte cani cu faina, framantand coca usor cu mana, pana se obtine un aluat potrivit de tare si care nu se mai lipeste de mana. Daca este prea moale se mai adauga 1-2 linguri de faina.

Coca se imparte in doua, se intinde o foaie care se va asterne pe fundul tavii unse bine cu unt, se adauga compozitia de mere, iar deasupra cea de-a doua foaie care se inteapa usor cu furculita.
 Se da la cuptor la foc potrivit pana se aureste frumos deasupra. Cat este fierbinte se pudreaza bine cu zahar farin, iar dupa ce s-a racit se poate taia. Foile sunt foarte pufoase si se mentin asa, nu se intaresc a doua zi. Poftiti, va rog!

2 comentarii: