marți, 26 iulie 2011

Cozonac Rosenkranz

 Reteta am gasit-o pe net si mi-a facut cu ochiul de mai mult timp. In seara asta m-am hotarat sa o incerc si nu regret.
Aluatul de cozonac il poate face fiecare dupa stiinta si dupa pricepere, cantitatea insa sa fie mai mica, ca pentru un singur cozonac (adica injumatatita).
500 gr. faina cernuta, 2 oua intregi, 200 ml lapte caldut in care dizolvam 5 linguri de zahar si 1 cubulet de drojdie (25 gr.), putina sare (un varf de lingurita), arome (coaja de lamaie, vanilie, rom).
Pentru umplutura: o cana cu nuca macinata, 2 linguri de zahar si o jumatate de pachet de unt lasat la temperatura camerei.
Pentru caramel: 10 linguri de zahar topite intr-o cratita, pe foc mic.
N-am mai facut maia, am amestecat pur si simplu toate ingredientele pana am obtinut un aluat de cozonac, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit, la caldura, aproape o ora.
 Pe suprafata de lucru am presarat putina faina si am intins aluatul in forma dreptunghiulara, l-am uns cu untul frecat cu cele doua linguri de zahar si am presarat nuca macinata.
Se ruleaza foaia si se taie in 5-6 bucati egale.

Intr-o cratita mai larga caramelizam 10 linguri de zahar la foc mic, pana capata culoarea aurie, apoi il intindem si pe peretii cratitei. Bucatile de aluat se aseaza in picioare in cratita, la distanta intre ele pentru a putea creste. Se mai lasa la dospit cam jumatate de ora si se baga la cuptorul preincalzit, la foc mic, cam o ora.
 Aluatul nu se unge cu nimic, deoarece, dupa coacere, partea de deasupra va fi cea de jos si invers. Cand este copt, cozonacul se rastoarna fierbinte pe platou, nu se lasa la racit pentru ca se intareste caramelul si nu-l mai putem scoate din cratita. Arata cam asa:
 

Un comentariu: