marți, 26 iulie 2011

Varza a la Cluj

 Se mai numeste si "sarmale imprastiate" deoarece compozitia este aceeasi, doar ca nu mai stai sa infasori sarmalutele... Se poate face atat cu varza acra, cat si cu varza dulce.
Am folosit 1/2 kg carne tocata de porc (se poate si amestec), o ceapa tocata marunt, 3 linguri de orez prefiert, 2 linguri suc de rosii (facut in casa), sare, piper, cimbru (o lingurita), 2 rosii mari, o varza de 1 kg. Cantitatile se pot mari dupa preferinta.
Sa incepem cu varza: se taie fideluta, se presara o lingurita de sare peste ea si se lasa aprox. 10 min. sa se inmoaie. Se caleste apoi intr-o cratita cu putin ulei (4-5 linguri) la foc mic, pana scade volumul si se inmoaie binisor. Se amesteca cu cimbrul si se lasa la racit.
Orezul se pune la fiert cu apa cat sa-l acopere si se pune pe foc mic pana incepe sa fiarba. Se opreste focul se lasa la inmuiat cam 10-15 min., apoi se scurge de apa.
Carnea tocata se amesteca cu ceapa, orezul, sucul de rosii, sare, piper, cimbru.
 Intr-o cratita unsa cu putin ulei se aseaza un strat de varza, carnea tocata si un alt strat de varza. Se aseaza deasupra rosiile taiate felii si se toarna o cana si jumatate de apa, pana se acopera putin varza de deasupra.
 Se da la cuptor, la foc potrivit, pentru o ora si jumatate. Se serveste cu mamaliguta, smantana si ardei iute.
Daca varza este dulce, atunci se serveste cu iaurt, iar daca varza este murata, se serveste cu smantana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu