joi, 4 august 2011

Supa de rosii cu galuste

 Este o supa care se mananca foarte mult pe perioada verii, calda sau rece, de post sau "de dulce". De post se poate face cu orez sau cu taitei fara ou.
Pentru o oala de 3l. avem nevoie de: 1 kg. rosii bine coapte, doua cepe intregi (curatate), 2 morcovi mari, o telina mica, un pastarnac, un ardei gras rosu si unul verde, 3 linguri ulei, patrunjel verde tocat, o frunza de telina, sare, piper. Pentru galuste: 2 oua separate (albus + galbenus), un praf de sare si 5 linguri cu varf de gris.
Nu voi detalia in imagini reteta, deoarece este simplu de facut; voi insista, in schimb, asupra galustelor, multe persoane plangandu-se ca nu le reusesc.
Se pun 2l. de apa la fiert cu 1 lingurita de sare si cand clocoteste se pun legumele spalate, curatate si  taiate in bucati mai mari sau tocate marunt. Daca taiem legumele in bucati mai mari, dupa ce se fierb bine, se trec prin sita si se adauga la supa. Ceapa se fierbe intreaga si apoi se va scoate din supa.
Separat, intr-o craticioara, se fierb 10 minute rosiile intregi cu putina apa (cat sa le acopere). Cand sunt fierte legumele, se trec prin sita si rosiile si se pun in oala, completand cu apa pana la 3l.
Cat timp se fierbe si sucul de rosii, trecem la operatiunea "galusca": se separa albusul de galbenusuri, peste galbenusuri presaram putina sare, iar albusurile le spumam cu o furculita. Adaugam galbenusurile, batand in continuare cu furculita pana la omogenizare, apoi rand pe rand lingurile de gris. Mie imi plac putin mai afanate si nu "gloante"...
 Cu o lingura, pe care o inmuiem de fiecare data in supa, se ia din amestec si se toarna galustele in supa. Focul se da la minim si se pun 2-3 linguri cu apa rece, pentru ca altfel supa clocoteste si riscam sa se imprastie aluatul. Ies cam 8 galuste destul de mari.
Se mai lasa pe foc mic sa fiarba linistita inca 10 minute, potrivim de sare, punem putin piper, apoi adaugam verdeata tocata si oprim focul.

Un comentariu: