luni, 21 noiembrie 2011

Dulceata de gutui


Delicioasa! La tara inca se mai pastreaza cateva gutui in camerele mai reci, puse sus pe dulap, sa miroasa frumos in casa. Vorba colindului: "Galbena gutuie/ dulce-amaruie/ lampa la fereastra/ toata viata noastra"...
Se iau 4 gutui mari si bine coapte, se spala bine de puf si se taie cubulete mici. Intr-o cratita se pun pe foc 1 kg. de zahar cu doua cani de apa si zeama de la o lamaie si se lasa sa fiarba la foc mic pana se obtine un sirop bine legat. Se adauga fructele si se lasa pana isi schimba culoarea si devin rosiatice, iar zeama a scazut destul de mult. Nu se scade prea tare deoarece, dupa racire, dulceata se va inchega destul de bine, aproape de consistenta peltelei de gutui.
Din aceasta cantitate mie mi-au iesit doua borcane mari, de 800 gr.
Secret de la bunica mea: dupa ce oprim focul, rupem vreo doua-trei frunzulite proaspete de drusain (cine are in casa) si se amesteca in dulceata. Ce parfum! Ce aroma nemaipomenita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu