miercuri, 9 mai 2012

Clatite


Eu fac reteta simpla de clatite, recunosc ca n-am incercat (inca) alte "soiuri" sau combinatii. Ca umplutura folosesc branza dulce de vaci amestecata cu zahar pudra, zahar vanilat si stafide, dar mai ales gemurile si dulceturile de orice fel. Acestea le dau farmecul si parfumul... Eu am avut dulceata de gutui si gem de mure.
1-2 oua, 2 cani cu faina, 1 cana lapte rece + 1 cana apa minerala (sau apa plata)(folositi aceeasi cana cu care ati masurat si faina), un varf cutit de sare, o cescuta mica cu ulei (pentru prajit clatitele). Din aceste cantitati obtineti 15-20 clatite, in functie de dimensiunile tigaii folosite.
Faina se cerne intr-un castron, se adauga ouale, praful de sare si treptat, amestecand cu telul pentru a nu se forma cocoloase, punem laptele si apa.

Tigaia o ungem de fiecare data, la fiecare clatita, cu o cantitate de ulei echivalenta a jumatate de lingura, de aceea este mai usor de controlat cescuta de ulei decat sticla. Cu un polonic luam din compozitie si turnam in tigaie, rotind-o pana ce se acopera toata suprafata cu aluat. Se intorc cu o paleta sau direct cu tigaia.
Atentie! Focul sa nu fie foarte mare deoarece riscati sa le ardeti.
Amestecati periodic in aluatul de clatite deoarece faina are tendinta de a se depozita la fundul vasului.

5 comentarii:

  1. arata delicios:) Poate voi incerca sa fac azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. acum ma apuc de treaba, sa-mi tineti pumni..;)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu le fac acum si am facut trei si arate bn dar din pacate nu am gem de fructe de padure

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liviu, clatitele pot fi umplute cu orice fel de gem sau dulceata, branza sau chiar carne (apoi gratinate in cuptor).

      Ștergere